Nastavak radionica socijalnih vještina u Dardi

Nastavili smo provedbu radionica socijalnih vještina u Dardi. Prva radionica je bila vezana uz aktivno slušanje gdje su voditeljice objasnile čemu aktivno slušanje služi – potičemo sugovornika na razgovor, pokazujemo mu da slušamo i da nas zanima što govori, doprinosimo ugodnoj atmosferi, gradi se povjerenje i bolje je razumijevanje. Sudionicima su zatim objašnjenje sastavnice vještine aktivnog slušanja; obratiti pozornost na osobu koja nam želi nešto reći, davati osobi do znanja da ju slušamo, provjeravati jesmo li dobro shvatili poruku. Tijekom same radionice koristili smo platformu Mentimeter, a sudionici su nam rekli da im se takav oblik rada jako sviđa jer je interaktivan!

Tema druge radionice bila je Zauzimanje za sebe, što je vještina koja nam pomaže da stojimo iza svoje odluke i da se čvrsto zagovaramo za vlastite stavove, ali bez vrijeđanja sebe ili druge osobe. Sudionicima je potom postavljeno pitanje što za njih znači zauzeti se za sebe te ih je pitano da se prisjete situacije u kojima su se morali zauzeti za sebe.

Na kraju druge radionice, kako bi se provjerilo znanje naučenog, voditeljice su organizirale kviz preko platforme Mentimetar. Sudionik s najviše točnih odgovora je dobio vrećicu sa slatkišima i raznim promotivnim materijalima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, dok su ostalih troje sudionika dobili utješne nagrade.

Sudionici su dobili i zadaću! Zadatak je bio pokušati aktivno slušati neku osobu do koje im je stalo te se pokušati zauzeti za sebe na asertivan način te procijeniti vode li ove vještine do pozitivnih ishoda. Nadamo se da će zadaću uspješno provesti!